Incipédia (zložky)

Fyzická ochranná bariéra
V gréčtine, propolis znamená "pred mestom". Je to zmes živicových, lepivých a balzamových látok zhromaždených včelami robotníčkami z pukov vybraných stromov. Táto rastlinná živica je použitá na vybudovanie prednej časti vchodu včelieho úľa ako prirodzená bariéra chrániaca včeliu kolóniu pred vonkajšími útokmi a predátormi.
 
Čo je propolis
Prirodzená ochranná bariéra úľa. Bohatosť propolisu pochádza z mnohých látok, ktoré obsahuje. V skutočnosti obsahuje nie menej ako 400 zlúčenín, vrátane veľkého množstva látok, ktoré pôsobia v súčinnosti.

Medzi najdôležitejšie zložky propolisu patria

  • Flavonoidy: sú to pigmenty rastlín, pôsobia antimikrobiálne, antimykotické a proti kŕčom
  • Fenolové a aromatické zlúčeniny: majú svoju špecifickú aktivitu, a všeobecne majú antibakteriálne, antimykotické a imunostimulačné účinky
  • Esenciálne oleje: pinén, eugenol, guiaol a ďalšie sú známe pre svoju antiseptickým účinky
  • Mnoho ďalších zložiek a stopových prvkov, vďaka ktorým je propolis unikátny prírodný produkt

Na čo slúži propolis
Má jantárovú farbu a viskóznu konzistenciu. Včely môžu zmeniť zloženie ich propolisu pridaním včelích sekrétov a vosku. Veľa včiel robotníčok sa špecializuje na ťažkú prácu. Zberajú živicu z púčikov svojim jazykom, hryzadlami a zadnými nohami. Propolis tvoria veľké kvapky, ktoré včely prinášajú späť do úľa pre niekoľko rôznych použití:

  • Ako stavebný a opravný materiál: lepiť, vypĺňať trhliny a udržiavať optimálnu teplotu pre blaho včelstva a na zabránenie vstupu votrelca do úľa.
  • Ako antiseptikum: na zabezpečenie zdravého prostredia pre vývoj vajíčok. Včely mumifikujú mŕtve telo votrelca, ak ho nemôžu vzniesť z úľa, aby sa zabránilo šíreniu baktérií.
  • Ako tenké vrstvy: k vystlaniu stien a buniek úľa.

Všetky tieto aktivity zabezpečujú, že úľ je vždy dezinfikovaný.
 
Spracovanie a čistenie propolisu včelármi
Ideálny čas pre zber propolis je zima, pretože sa ľahšie oddeľuje z rámov úľu. Včelár umiestni rámiky úľa do mrazničky, kde propolis stuhne a ľahšie sa odlupuje. Množstvo pozberaného propolisu závisí od okolitej vegetáciu a druhu včiel, a pohybuje sa medzi 100g až 300g v priemere za úľ za rok. Toto číslo len dokazuje ako vzácny a ušľachtilý je propolis!

Íly sú hlavnou zložkou zemského povrchu. Zelený íl (Solum Fullonum) je vďaka plastickým vlastnostiam jedinečnou surovinou. Môžeme povedať, že zelený íl po pridaní vody mení svoju formu.

Zelený íl prináša životodarnú silu a tepelnú energiu absorbovanú zo slnka počas procesu sušenia. Jedinečné vlastnosti ho robia ideálnym prostriedkom na formovanie tela ako aj prírodný prostriedok proti starnutiu.

Unikátny zelený íl Argital

Ťaží sa na juhu Sicílie, čistej a neznečistenej oblasti, ktorá je slnečná a ovievaná vetrom po väčšinu roka. Ťaží sa v letných mesiacoch, kedy je slnečné žiarenie najsilnejšie a najintenzívnejšie. Vďaka tomu absorbuje obrovské množstvo slnečného žiarenia a tepla.

Jedinečné vlastnosti zeleného ílu z neho robia prostriedok tvarujúcu telo a pôsobiaci proti starnutiu. Je to hlina je morského pôvodu, preto je bohatá na minerálne soli a prírodné stopové prvky, ktoré ho robia obzvlášť aktívnym.

Jeho vek medzi 6 a 16 miliónmi rokov ho zaraďuje do geologickej éry, v ktorej bola naša Zem plná vitálnych a životaschopných síl. Tieto si zelený íl zachoval až dodnes a vracia ich do nášho tela zakaždým, keď sme ho použili ako zubnú pastu, šampón, kozmetickú masku, ...

Obsah dvojmocného železa sfarbuje íl dozelena, je mladšie a účinnejšie ako trojmocné železo pri červenkastých íloch.

Po zmiešaní s vodou sa zelený íl zmení na krásny zelený krém, lesklý, mäkký, hladký a ľahko rozotierateľný. Pri dotyku s pokožkou vyvoláva príjemný pocit pohody.

Chemická analýza zeleného ílu Argital

Kremík (Si02)                35,20%
Vápnik (Ca0)                26,70%
Hliník (Al203)                9,80%
Železo (Fe203)              4,40%
Horčík (Mg0)                3,80%
Sodík (Na20)                0,40%
Draslík (K20)                0,40%
Titán (Ti02)                   0,20%
Stopové prvky             0,10%

Argánový olej sa lisuje z jadier orechov Arganovníka Tŕnistého (Argania Spinosa L.). Je to ihličnatý strom rastúci v Maroku.

Argánový olej je bohatý na esenciálne mastné kyseliny, vitamíny A, E, F, skvalen, fytosteroly, karotenoidy, ....... . V kozmetike je veľmi obľúbený a označuje sa aj ako marocké alebo tekuté zlato. Je súčasťou mnohých kozmetických produktov na vlasy, pokožku a nechty, alebo sa používa samotný bez úprav.

Má regenerujúce a zvláčňujúce účinky, obnovuje vitalitu suchej, vysušenej, poškodenej a citlivej pleti. Môže výrazne pomáhať pri ekzémoch a lupienke. Pozitívne vplýva na zmenšovanie jaziev, hojenie rán a popálenín. Priaznivo pôsobí na vlasy a nechty, spevňuje ich a dodáva im lesk. Ľahko sa vstrebáva do pokožky.

Najkvalitnejší je 100%, za studena lisovaný argánový olej. Tento si zachováva najviac aktívnych látok. Vyznačuje sa intenzívnou vôňou, ktorá sa dá charakterizovať ako nie práve najpríjemnejšia.

Argánový olej môžeme rozdeliť do nasledovných základných kategórií:

1. Za studena lisovaný argánový olej: je najkvalitnejší a zachováva si najviac živín a aktívnych látok. Vyznačuje sa intenzívnou vôňou, ktorá sa dá charakterizovať ako nie práve najpríjemnejšia.

2. Dezodorizovaný za studena lisovaný argánový olej: je zbavený svojej charakteristickej intenzívnej vône vákuovou destiláciou - fyzikálny proces. Olej má neutrálnu vôňu. Žiaľ týmto procesom stráca aj veľkú časť živín a aktívnych látok.

3. Za studena lisovaný argánový olej miešaný s dezodorizovaným argánovým olejom: Tento postup sa používa ako kompromis na zníženia charakteristickej vône oleja pri zachovaní určitej časti živín a aktívnych látok. Olej má jemnú vôňu. Kvalita výslednej zmesi oleja je závislá od pomeru miešania olejov.

4. Chemicky extrahovaný a rafinovaný argánový olej: Olej sa z jadier argánových orechov získava pomocou chemických rozpúšťadiel. Takýmto spôsobom sa získa najväčšia výťažnosť oleja. Má neutrálnu vôňu, je svetlejšej farby a je zbavený väčšiny živín a aktívnych látok.

POZOR: z dôvodu vysokej ceny 100% argánového oleja sa tento môže falšovať miešaním so slnečnicovým olejom.

Z angličtiny “Shea butter". Túto výnimočnú surovinu môžu obsahovať mnohé prípravkoch starostlivosti o pleť a vlasy.

Čo je maslo z karité? Je to rastlinný tuk, ktorý sa extrahuje zo semien maslovníkového stromu (butyrospermum parkii kotschy). Má podobu hustého oleja a dôležité vyživujúce a hydratačné vlastnosti.

Odkiaľ pochádza bambucké maslo? Maslovníkový strom môžeme nájsť predovšetkým v savane viacerých afrických krajín, akými sú napríklad Pobrežie Slonoviny, Mali, Burkina Faso alebo Sudán. Plod, z ktorého sa tuk extrahuje, je orech a má formu gaštana alebo lieskovca.

Fyzikálno-chemikálne vlastnosti: Je to tuková hmota, krémovo bielej farby. Nie je rozpustná vo vode. Jej teplota topenia je 28–45ºC.

Bambucké maslo má vysoký obsah mastných kyselín prospešných pre pleť.

Obsahuje antioxidanty, napríklad tokoferoly (vitamín E) a katechíny (flavonoidy), ktoré sa nachádzajú aj v zelenom čaji.

Vďaka vitamínu E a vitamínu A napomáha vyváženiu, hydratácii a upokojeniu pokožky; vitamín F prispieva k obnoveniu poškodených vlasov a pleti.

Kolagén, ktorý sa v masle nachádza, prispieva v boji proti typickým znakom starnutia, vráskam a nedokonalostiam pleti.

Načo sa využíva? Maslo z karité je 100% prírodné a jedlé. V Afrike je veľmi často používané v kuchyni pri príprave rôznych jedál a taktiež ako náhrada kakaového masla. Zvykne sa využívať aj na medicínske účely. Nám je známe najmä jeho využitie v kozmetickom priemysle, vďaka jeho nespočetným prednostiam:

- Hydratácia novorodeneckej, detskej či dospelej pokožky; regenerácia tkanív tak, že zjemňuje popraskanú kožu a zmierňuje svrbenie veľmi suchej pokožky.

- Zlepšuje atopickú pokožku, hojí ľahké popáleniny, ekzémy a psoriázu.

- Má anti-starnúce účinky, je to jeden z najúčinnejších bunkových regenerantov. Vyrovnáva vrásky a odstraňuje škvrny spôsobené vekom.

- Je vhodný pre tehotné ženy, napomáha zbaviť sa strií, a počas dojčenia zabraňuje tvorbe popraskaných bradaviek.

- Ako súčasť prípravkov pre batoľatá slúži ako prevencia pri podráždeniach spôsobených po kontakte s oblečením a plienkovej dermatitíde.

- Aj osoby s chúlostivou pokožkou môžu používať bambucké maslo. Rovnako ako pri ktoromkoľvek produkte, je potrebné sledovať, či nedochádza k nežiaducej reakcii.

- Chráni pred slnkom a vetrom. V chladnom období slúži na prevenciu a hojenie líc a popraskaných pier.

- Dodáva pružnosť najsuchším zónam nášho tela, ako sú lakte, kolená či päty.

- Je veľmi vhodné pre športovcov. Pokožke dodá extra pružnosť, je jedno či ho aplikujete pred cvičením alebo po, kedy napomáha rýchlejšiemu zotaveniu svalu, eliminuje z neho všetky toxíny a lepšie ho odvodní.

- Bambucké maslo dokonale vyživuje vlasy a v podobe kondicionérov, ktoré sa aplikujú ešte pred použitím vlasového šampóna, je skvelou voľbou na suché vlasy.

Bambucké maslo obsahuje malé množstvo prírodného latexu, preto by sa osoby alergické na tento prvok, mali vyhýbať akémukoľvek prípravku s jeho obsahom, alebo si vopred nechať spraviť alergologický test.

Bambucké maslo nerafinované: Extrahuje sa lisovaním a jeho výroba je čisto manuálna, bez pridania aditív, ktoré by z rôznych dôvodov, (napríklad z komerčných dôvodov na odstránenie jeho vône alebo žltkastej farby pre zvýšenie jeho atraktivity na trhu) zmenili jeho prirodzené vlastnosti. Žltkastú farbu nerafinovaného bambuckého masla spôsobuje vysoký obsah vitamínu A, preto ak prejde procesom rafinácie, môžu zmiznúť nielen jeho farba, ale aj spomínané vitamíny. Ak je navyše kategorizované ako BIO, je tu záruka, že maslo má pôvod v ekologickom poľnohospodárstve, čo znamená, že počas jeho pestovania neboli použité žiadne umelé hnojivá ani toxické pesticídy.

Bambucké maslo rafinované: Prechádza výrobným procesom, počas ktorého dochádza k zmene mnohých z jeho vlastností. Existuje viacero spôsobov rafinácie, ten najagresívnejší využíva chemické rozpúšťadlá a vysokú teplotu pri extrahovaní masla, ktoré prechádza varom, aby sa odstránili zvyšky toxických rozpúšťadiel, prejde rafináciou, bieli sa a dezodorizuje (odstráni sa jeho zápach). Pri tomto spôsobe výroby, vždy v masle zostanú stopy po zvyškoch chemických látok. Okrem toho sa potom do neho zvyknú pridávať umelé antioxidanty alebo konzervanty, aby predĺžili jeho živostnosť. Výsledkom je bezzápachová biela substancia, síce atraktívna na pohľad, ale zato bez obsahu akýchkoľvek prospešných látok, či vlastností, ktoré nájdeme iba v prírodnom masle.

Ak máte pred sebou rafinované bambucké maslo, ubezpečte sa, že je označené prestížnym BIO certifikátom. Ak je tomu tak, môžete si byť istí, že prešlo len šetrnou rafináciou alebo dezodorizáciou, a pri jeho výrobe neboli použité žiadne škodlivé látky.